

ילדים חלוצים בעמק יזרעאל - דור חדש של יזמות חברתית חקלאית
04 02סיפור חינוכי יפיפיה, עם ערך מוסף, על יזמות וחקלאות על חבורה של 18 ילדים בגילאי 10-12, מקיבוץ גבת. ילדי בית "חץ" (כתות ד'-ו') הרימו מיזם מעורר השראה של יזמות חקלאית, חברתית - כלכלית משגשגת.
את המיזם הגתה והובילה המעצבת (וחברתי הקרובה ביותר) ניצן חברון, במסגרת פרוייקט פעילות חינוכי מיוחד, כמובילת בית חץ במסגרת החינוך הלא פורמלי בקיבוץ גבת.
לפני כמה חודשים, אספה ניצן את חניכיה ושיתפה אותם בפרוייקט חדש ומרגש שהגתה.
בשלב הראשון נאמר להם שהם יגדלו ויטפחו גינת ירק משל עצמם ואת התוצרת הם יוכלו למכור בשוק איכרים יעודי שיקימו. מהכסף שיאסף יוכלו כולם להנות ולהשקיע אותו בחזרה בטיול ובחוויה מיוחדת, שיבחרו לעצמם.
בשלב השני, הם קיבלו חלקת אדמה יפה שהוקצתה להם בגינה הקהילתית. הם הכשירו את האדמה, ניקשו, עדרו, דישנו וחיברו את מערכת ההשקיה.
בשלב השלישי הם שתלו שתילים שנתרמו לפרוייקט מועדת איכות הסביבה. במשך חודשים הילדים טיפחו את הערוגות, טיפלו בשתילים, ניקשו עשבים, שילטו וקישטו את המקום. הוא הפך למקום בילוי חביב עבורם, שיחקו שם תופסת וטיפסו על עצים.
בימים שלא ליכלכו את הידיים בבוץ, הם עסקו במקביל בבניה ובקידום התוכנית העסקית.
לילך לורבר, אמא של התאומים שחר ואורי, התנדבה והעניקה להם ידע בהרצאה מעלפת ושיעור בשיווק. הם העלו שאלות חשובות על הערכים של הפרוייקט ועל המסרים שמתקשרים לקהל היעד.
מה? מה מוכרים? תוצרת חקלאית, עבודת כפיים של ילדים, מוצרים בריאים וטבעיים.
מי? למי מוכרים? מי קהל היעד? הוחלט להתמקד בתושבי גבת.
איך? איך מוכרים? איך מיצרים נחשקות למוצר? שימוש בהומור, מחשבה על פרטים קטנים, במטרה ליצור חווית משתמש נעימה לקהל.
כמה? עשו סקר שווקים ולמדו מחירים באפיקים שונים.
מה? מה ימכר? בנו תוכנית מוצרים של התוצרת העתידית.
הם התחלקו לועדות שונות וכל קבוצה פעלה לקידום תחום האחריות שלה.
ועדת מיתוג: בנו מיתוג (שם ולוגו) לשוק האיכרים - green friday, עשו לוגואים שונים ובחרו אחד. הועדה התמקדה בהכנסת ערכי המותג ותרגומם למוצר גרפי. בחירת צבעים, שם ומסר מתאים.
ועדת שיווק: התמקדו במסרי המכירה ובאפיקים: תליית מודעות במיקומים מרכזיים, הכנת פליירים ופיזורם בתיבות דואר. המטרה: הבאת אנשים למכירה, כשהם מסוקרנים ורוצים לקנות.
ועדת פירסום: הציפו רעיונות של כל אפיקי הפירסום שהם מכירים ומתאימים לפרוייקט. קהילנט, פייסבוק של גבת, פירסום ביומן גבת ועוד. מהר מאוד עלה השם: טוב ויפה הבלוג של קרן שביט.
הזמן חלף, התוצרת שיגשגה וניקבע תאריך יעד לשוק האיכרים ביום שישי. התחילו לעבוד על הכנת התוצרת למכירה.
בית הילדים הפך לבית אריזה הומה ושוקק חיים. ההתרגשות של השוק פיכפכה בכולם וההתגייסות היתה עוצמתית ומרגשת. אנחנו ההורים, עקבנו אחר הנעשה בהתפעלות, משתהים מהילדים החרוצים שלנו.
הילדים הכינו ריבות, חלות ועוגות, אספו פירות מהעצים וירקות מהשדות, ניקו וארזו. הם מיתגו את המוצרים וכתבו בכתב יד מתכונים מומלצים, שהצמידו למוצרים.
יום האירוע הגיע ובמקום הוצבו כדוכנים תופי עץ גדולים של חברת חשמל. הילדים קישטו עם גרלנדות פרנזים צבעוניות שהשאלתי להם, דאגו לפלייליסט מתאים (ארבע אחה"צ), סידרו ועיצבו את ביתני המכירה.
הדוכנים הכילו כל טוב: מיץ תפוזים סחוט טרי, חלות, עוגות ומאפים שונים, תה צמחים, קפה וכמובן יבולי השדה, פרי עמלם: חסות, מנגולד, בצל ירוק. ילדי בית שבלול (כתות ב'-ג') תרמו למכירה זיתים שהכינו במו ידיהם.
הכל עמד מוכן ומפתה למכירה. הקיבוץ הוזמן לשעה 10:00 בדיוק.
ניצן כינסה את החבורה הנרגשת ועשתה להם הדרכה בנוגע לשירות הלקוחות במעמד המכירה. היא הסבירה להם שהם צריכים להיות סבלנים, מנומסים ורצוי גם חייכנים. ושאם יש בעיה, אפשר לקרוא לממונה.
היא הסבירה להם שהמטרה היא לא רק גיוס הכסף, אלא ההנאה. שחשוב שהלקוחות יהנו ויהיו מרוצים. וחשוב שהם יהנו מהתהליך.
החלוצים הצעירים ניצבו ביום שישי ברחבת חדר האוכל בקיבוץ. השוק היה סיפור הצלחה, ערימת ילדים חרוצים ונרגשים שהקימה מיזם משגשג. הסכום שגוייס הפתיע אפילו את האופטימים וכל התוצרת חוסלה במהירות.
חברי הקיבוץ, הורים, חברים, סבים וסבתות הסתערו על התוצרת הטרייה והמשובחת וקנו לרוב. המועצה שלחה צלמת וראיינו אותם לעיתון.
כתות א' הגיעו לפרגן ולקנות ולאחר שהתוצרת חוסלה, ילדי בית שבלול התגייסו ויצרו במהירות סלט פירות טרי שנמכר ל"אלפניקים" בהצלחה.
כל מי שהיה שם לא יכל שלא להתרגש. הילדים עברו תהליך משותף ומעצים, העשייה המשותפת גרמה להם להתגבש ולשכוח מהבדלי הגילאים ביניהם.
הילדים זכו להנות מהתחושה המדהימה של מיזם משגשג שמומש. חינוך טוב, הוא חינוך שמניע לפעולה. הילדים קבלו שיעור מעלף ביזמות, גילו שעבודת כפיים ביחד עם תוכנית עסקית טובה, יכולים להוביל לשיגשוג ולצמיחה. עבודת צוות מגבשת, שאחדה אותם לקבוצה חזקה וטובה.
כאמא של עלמה (בת 10), שהשתתפה במיזם, אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולהודות לכל מי שהגה, יזם ותמך בפרוייקט הנהדר.
תודה לעוזי ליונבך, מרכז החינוך הבלתי פורמלי בגבת, למיטב ולעמית.
תודה מיוחדת לחברה הכי קרובה שלי, לניצן חברון, אני גאה בך על הבנאדם שאת, על כך שאת מעצבת מאוד עסוקה ומוכשרת, אבל עדיין מצליחה למצוא זמן גם לחנך את הבת שלי, להיות אדם טוב וערכי.
על זה אני מודה לך באופן אישי. המסע שלך והשליחות שבך, מעוררים בי השראה, התפעלות וכוחות בכל יום. כי חינוך, כמו שאת תמיד מזכירה לי, זה קודם כל דוגמה אישית.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
בואו לבקר אותי בתחנתי השביעית ב"מסעות החורף של קרן שביט", ב- 11.2.17 נציין את ט"ו בשבט במכירת קונספט ביתית מיוחדת עם אוסף מרגש של אמניות ויוצרות בהשראות הטבע, בביתה של תמי שמעוני המעולה, בישוב עשרת (ישובי גדרות) הבחורה עם חוש הטעם המפותח והבית מעורר ההשראה, שמלמדת אותנו איך לחיות טוב ונכון.
עקבו אחר דף הפייסבוק של האירוע, במהלך השבוע הקרוב אחשוף בפניכן הפתעות ואוצרות מיוחדים שיהיו במכירה.
פרויקט נהדר, חוויה חינוכית ומעשית לכולם! למה השם הנבחר הוא באנגלית? חבל. המשיכו בפעילות חשובה כזו
אזיה יופי של פרויקט (ואיזה פוסט מקסים). רואים כמה שהם נהנו, ושהם למדו באופן הכי מעמיק וכיפי שאפשר - דרך הידיים, והרגליים. נהדר!